Longcovidpatiënten zoeken hulp bij ergotherapeuten

‘Energie is al heel vroeg op de dag op’
Longartsen zien ergotherapie als het beste wat zij patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen bieden. Maar wat doen ergotherapeuten eigenlijk?

Toen Covid-19 bijna twee jaar geleden ten tonele verscheen, maakte ergotherapeut Sandra van Gerwen (38) van Ergotherapie Krimpen zich niet zo druk. ,,Ik was niet bang dat ik er heel ziek van zou worden.’’ Maar wat ze nog niet wist, is dat er ook zoiets als long covid zou ontstaan; een groep ­cliënten houdt na een besmetting extreem lang klachten, zoals vermoeidheid, een slechte concentratie, hoofdpijn, moeite met prikkelverwerking.

Juist die mensen kwamen al in mei 2020 bij de ergotherapeut op het spreekuur. Intussen heeft deze praktijk al zeker honderd cliënten geholpen en bestaat de helft van het werk uit hulp aan de groep met de naweeën van corona. ,,Ik had nooit gedacht dat het zo groot zou worden’’, zegt Van Gerwen. Uit cijfers van Ergotherapie Nederland, de beroepsvereniging, blijkt dat 60 procent van de praktijken een wachtlijst heeft die kan oplopen tot drie maanden. Ergotherapeuten helpen de cliënten omgaan met hun klachten.

Lees hier het volledige artikel.