Suboptimale zorg voor geriatrische patiënten tijdens de lockdown heeft dit voorjaar bij zeker de helft van de ouderen tot complicaties geleid en dan vaak tot meerdere tegelijk.
Dat stelt de Commissie Kwaliteitszaken van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie op basis van een rondgang langs alle vakgroepen Geriatrie in Nederland.
De geriaters onder aanvoering van Marleen Harkes, klinisch geriater in het Maasstad Ziekenhuis, veronderstelden dat het afschalen en uitstel van de reguliere zorg tijdens de eerste covidgolf voor ouderen leidde tot een ‘snelle achteruitgang op vele fronten’. Dit was aanleiding voor een enquête onder alle vakgroepen Geriatrie in Nederland. Zij kregen de vraag om steekproefsgewijs dertig dossiers te onderzoeken op complicaties ten gevolge van de covidcrisis. Het ging om poliklinische en klinische dossiers.
Psychische ontregeling
Ruim 25 vakgroepen Geriatrie hebben retrospectief tussen 16 maart en 1 juli, dertig statussen gelicht, in totaal 762 dossiers. Bij de helft van de patiënten (375) werden complicaties genoteerd, gemiddeld 2,3. Van deze 854 complicaties bestond het grootste deel uit psychische ontregeling (276), vooral progressie van cognitieve stoornissen. Hierna volgt functionele achteruitgang (203), vooral achteruitgang van de mobiliteit. Ook sociale problemen werden veel genoemd (185).
Lees hier het volledige artikel.