Lichaamseigen stamcellen zijn wellicht de sleutel tot een werkzaam kankervaccin. De stamcellen leren het afweersysteem om tumorcellen te herkennen en aan te vallen. Bij muizen slaat die behandeling goed aan. In de komende twee jaar moet blijken of de stamcellen ook in menselijk weefsel succesvol zijn.
Kanker ontstaat doordat sneldelende, op hol geslagen cellen niet door het afweersysteem worden opgeruimd. De zoektocht naar een kankervaccin is erop gericht om het afweersysteem zo te trainen dat het de tumorcellen wel kan herkennen en aanvallen. Tot nu toe is dat lastig. Iedere tumorcel heeft een unieke combinatie van eiwitten op zijn oppervlakte. Het is haast ondoenlijk om al deze verschillende eiwitten aan het afweersysteem te presenteren.
Tumorcellen afgestoten
De artsen Joseph Wu en Nigel Kooreman hebben daar iets op gevonden. In de afgelopen jaren ontdekten zij dat lichaamseigen stamcellen (iPS-cellen) sterk overeenkomen met tumorcellen. Veel van de eiwitten die tumorcellen op hun oppervlakte dragen, vind je ook terug bij iPS-cellen. Vanuit die waarneming ontstond het idee om iPS-cellen te gebruiken voor de activatie van het afweersysteem tegen kanker.
Lees hier het volledige artikel.