Op 4 februari – Wereldkankerdag – besteden we wereldwijd aandacht voor de impact die kanker heeft op het leven van heel veel mensen. Om die impact te verminderen, is lichaamsbeweging een effectieve manier. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van hoogleraar Klinische Epidemiologie Anne May van het UMC Utrecht.
De behandelingen die kankerpatiënten moeten ondergaan zijn vaak intensief. Denk bijvoorbeeld aan chemotherapie of bestraling. De negatieve bijwerkingen, klachten zoals vermoeidheid, maar ook mentale problemen zoals angst en depressie, kunnen lang aanhouden. Anne May is hoogleraar Klinische Epidemiologie van het leven met en na kanker aan het UMC Utrecht. Ze doet onderzoek naar het belang van leefstijlinterventies, in het bijzonder het belang van lichaamsbeweging tijdens en na de behandeling tegen kanker.
Bewegen positief voor geestelijk welzijn
“Uit onderzoek weten we dat lichaamsbeweging tijdens de behandeling leidt tot minder vermoeidheid. Maar ook in beweging blijven na een behandeling kan helpen om sneller te herstellen en weer fit te worden”, vertelt May. “En naast lichamelijke voordelen bleek dat beweging ook een positief effect heeft op het geestelijk welzijn.
Lees hier het volledige artikel.