Lichaam maakt zelf ook acrylamide aan

De vermoedelijk kankerverwekkende stof acrylamide krijgen we niet alleen binnen via voedsel, ons lichaam kan het ook zelf aanmaken. Ook mensen die alleen onverhit voedsel eten, hebben namelijk acrylamide in hun lichaam.

Dat ontdekten onderzoekers van het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling (BfR).

Zelfproductie van acrylamide
Acrylamide ontstaat wanneer zetmeelrijke voedingsmiddelen worden verhit en komt bijvoorbeeld voor in friet, aardappelchips, brood en koffie. Een team van onderzoekers van het Duitse BfR onderzocht de aanwezigheid van acrylamide in het lichaam van 52 mensen met 3 verschillende eetpatronen: een groep met een gemengd eetpatroon, een groep met een veganistisch eetpatroon en een groep die alleen rauw voedsel at.

De verwachting was dat het gemeten acrylamidegehalte in de urine en het bloed van de deelnemers die alleen rauw voedsel aten extreem laag zou zijn. Verrassend genoeg was het acrylamidegehalte in hun lichaam 25 procent (in urine) en 48 procent (in bloed) ten opzichte van de gemengde eters. Deze resultaten wijzen volgens de onderzoekers op een aanzienlijke zelfproductie van acrylamide in het lichaam, mogelijk door processen zoals oxidatieve stress of de werking van darmbacteriën.

Lees hier het volledige artikel.