Donorlevers zijn veel langer in een speciale perfusiemachine te bewaren zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid van de ontvangers. Hierdoor kan de levertransplantatie veilig uitgesteld worden tot de volgende ochtend.
Sinds begin 2023 worden in het UMCG de urenlang durende levertransplantaties standaard overdag verricht. Dit is mogelijk doordat de donorlevers veel langer in een speciale perfusiemachine van het UMCG gekoeld bewaard kunnen worden. Dit kan zonder dat de kwaliteit van de donorlevers vermindert. Uit onderzoek in het UMCG dat is gepubliceerd in The Lancet, is nu gebleken dat het veilig is voor de ontvangers. De behandelresultaten na de langere bewaarduur waren net zo goed als van de transplantaties die direct zijn gedaan na het beschikbaar komen van de donorlever.
Het UMCG is wereldwijd het eerste ziekenhuis dat gekoelde orgaanperfusie toepast om levertransplantaties standaard overdag te plannen.
Donorlevers behandelen in perfusiemachine
Donorlevers zijn maar kort, maximaal 6 tot 10 uur, te bewaren buiten het lichaam. Het orgaan moet daarom zo snel mogelijk naar de ontvanger. Hierdoor is er altijd een grote tijdsdruk bij transplantaties. Het UMCG beschikt sinds 2015 over een ‘Organ Preservation & Resuscitation’-unit. Dit is een ruimte waarin donororganen, zoals levers, longen en nieren voor transplantatie in perfusiemachines kunnen worden behandeld met zuurstofrijke vloeistof. Met de nieuwe perfusietechnieken kunnen organen niet alleen beter bewaard, maar ook verbeterd en zelfs vlak voor de transplantatie getest worden. Dit leidt ertoe dat meer organen, waardevolle giften die door donoren beschikbaar worden gesteld, geschikt kunnen worden gemaakt voor transplantatie.
Lees hier het volledige artikel.