Radioactieve stoffen worden gebruikt voor diagnose van ziekten en voor behandeling van verschillende soorten kanker. Deze medische isotopen worden grotendeels geproduceerd in kernreactoren. De levering van therapeutische isotopen is op lange termijn niet gegarandeerd.
Dit komt omdat veel reactoren die ze nu produceren oud zijn. Voor de diagnostische isotopen zijn nieuwe technologieën in ontwikkeling.
Dat blijkt uit het onderzoek dat het RIVM heeft gedaan naar de leveringszekerheid van diagnostische en therapeutische isotopen voor Nederland.
De meeste medische isotopen worden in Europa gemaakt in zes kernreactoren, waarvan er één in Nederland (Petten) staat. Op één reactor na zijn deze installaties op gevorderde leeftijd en zullen ze vroeg of laat moeten sluiten. Als één reactor uitvalt, kunnen al tekorten ontstaan. Bij een sluiting kunnen de bestaande reactoren de vraag waarschijnlijk niet opvangen, wat de leveringszekerheid voor de wereld (en dus ook voor Nederland) onzeker maakt. Het is raadzaam om een analyse te maken van de termijn waarop tekorten kunnen ontstaan.
Stijgende vraag
De vraag naar diagnostische scans zal naar verwachting met 5 tot 8 procent per jaar groeien. Dat zal vooral in Azië zijn door de toenemende toegang tot de gezondheidszorg daar. De groei in omzet van de therapeutische isotopen zal vele malen hoger zijn. Goede analyses ontbreken om de precieze omvang te kunnen duiden.
Lees hier het volledige artikel.