Lever-experts en leverpatiëntenvereniging luiden de noodklok

‘Als we nu niets doen, zijn er over 10 jaar 5000 onnodige doden gevallen door hepatitis’.
De lever-experts en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) hebben op 9 november de noodklok geluid tijdens de Nationale Hepatitis Dag in de Utrechtse Jaarbeurs. Het aantal mensen dat onnodig overlijdt aan de leverziekten chronische hepatitis B en C neemt toe.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC. ,,Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar zo’n 5000 onnodige doden’’, zegt Jan Hendrik Richardus, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid aan het Erasmus MC. De campagne van de NLV en de experts – die voor het eerst gezamenlijk optrekken – moet aandacht vragen voor deze leverziekten en ertoe leiden dat patiënten, artsen en overheid in beweging komen. Iets dat tot nu toe onvoldoende gebeurt, vinden vereniging en experts.

Volgens de NLV en de lever-experts is het grote publiek onvoldoende geïnformeerd over chronische hepatitis B en C. Beide ziekten zijn sluipmoordenaars; veel mensen merken niet dat ze deze ziekten onder de leden hebben. ,,Een levensbedreigende complicatie kan de eerste kennismaking zijn met het feit dat je hepatitis hebt’’, zeggen prof. dr. Rob de Man en dr. Rob de Knegt, leverartsen Erasmus MC. Daarom moeten mensen uit de risicogroepen zich laten onderzoeken. Beide ziekten kunnen goed worden aangepakt; de behandeling voor hepatitis C garandeert bijna 100% genezing, de behandeling tegen hepatitis B garandeert voor bijna 100% onderdrukking.

Lees hier het volledige artikel.