Wat iemand meemaakt in het leven blijkt een belangrijke invloed te hebben op het eetgedrag. Vooral het omgaan met stress, sociale steun van anderen en de zelfontwikkeling blijken cruciaal in het ontwikkelen van eetgewoontes.
Dat ontdekte promovendus Kristel Polhuis van Wageningen University & Research in haar onderzoek.
Promotietraject
Het doel van het promotieonderzoek van Polhuis is een interventie ontwikkelen die mensen met diabetes type 2 ondersteunt bij gezond eten. In een eerder literatuuronderzoek concludeerde ze al dat bij een leefstijlinterventie de individuele cliënt centraal moet staan, met oog voor bijvoorbeeld ieders gewoontes, prioriteiten en lokale cultuur. Omdat ze meer concrete aanwijzingen wilde voor een succesvolle leefstijlinterventie nam ze interviews af bij 17 mensen met diabetes type 2.
Tijdslijn
In de interviews ging ze in op een levenstijdlijn die de deelnemers hadden gemaakt. Op deze tijdslijn beschreven de deelnemers positieve en negatieve ervaringen die ze zelf beschouwden als bepalend voor hun eetgedrag. Hieruit werd duidelijk dat ingrijpende emotionele ervaringen een grote invloed kunnen hebben op het eetpatroon.
Lees hier het volledige artikel.