Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc.
Start-up CardiacBooster ontwikkelt een klein, maar krachtig pompje dat via de lies in het hart van de patiënt het bloed beter kan rondpompen. Het apparaatje helpt cardiologen in de kritieke fase kort na een hartinfarct.
Een infarct beschadigt de hartspier. Bij een deel van de patiënten (zo’n 5 procent) wordt hierdoor minder bloed rondgepompt door het lichaam. Het gevolg is dat organen te weinig bloed krijgen. Daardoor kunnen ze slechter gaan functioneren. Soms zelfs zo slecht dat een patiënt als gevolg hiervan overlijdt.
Soort ballon
“Ons apparaatje werkt als een soort ballon die bloed kan aanzuigen en wegduwen”, vertelt Daniël van Dort, bedenker van de technologie en Chief Science Officer en medeoprichter van CardiacBooster, een spin-off van het Radboudumc in Nijmegen. “Je verbetert met dit pompje de kracht van het hart en kunt meer bloed rondpompen.”
Mensen met een ernstig infarct lopen bijvoorbeeld relatief vaak nierschade op, waardoor ze moeten gaan dialyseren. Door het apparaatje in te zetten, kan deze nierschade worden beperkt. Zo verbetert de kwaliteit van leven van deze patiënt aanzienlijk.
Lees hier het volledige artikel.