Zo’n 20 procent van alle mensen heeft geregeld last van maagklachten na het eten, pijn in de bovenbuik bijvoorbeeld, of een opgeblazen gevoel. Wanneer een endoscopie niets abnormaals aantoont, krijgen zij de diagnose ‘functionele dyspepsie’.
Nu Leuvense onderzoekers ontdekten dat in veel gevallen de oorzaak ligt bij een ontsteking in het begin van de dunne darm, opent dat de deur naar nieuwe, efficiëntere behandelingen.
Mensen met functionele dyspepsie, maagklachten zonder duidelijke oorzaak, kregen in eerste instantie zuurremmers toegediend. Meestal met succes, maar waarom die zuurremmers verlichting bieden, was tot voor kort onbekend.
Om dat te onderzoeken lieten Leuvense wetenschappers 28 patiënten met functionele dyspepsie een maand lang dagelijks een zuurremmer innemen, om het effect ervan op hun maagklachten te kunnen bekijken. Via biopsies onderzochten ze ook de twaalfvingerige darm, het begin van de dunne darm dat aansluit op de maag. Ze telden het aantal aanwezige ontstekingscellen en bestudeerden de mate van doorlaatbaarheid van de darm.
Lees hier het volledige artikel.