Lengte van telomeren beïnvloedt risico op ouderdomsziekten

We weten al langer dan vandaag dat we onze gezondheid voor een deel zelf onder controle hebben. Als we gezond eten, voldoende slapen en bewegen, plukken we daar de vruchten van. Dit positief gedrag laat zich voelen tot in onze cellen: door gezond te leven kunnen we onze telomeren, de beschermende uiteinden van onze chromosomen, verlengen, wat het risico op ouderdomsziekten verkleint.

Wat zijn telomeren?
Telomeren zijn de beschermingsdopjes aan het uiteinde van onze chromosomen. Ze beschermen DNA tegen beschadiging tijdens het celdelingsproces. Telkens wanneer een cel deelt, wordt de telomeer rond het chromosoom een stukje korter. Dat proces herhaalt zich tot op het punt dat de cel afsterft. Dat maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces.

Wanneer telomeren chromosomen niet goed kunnen beschermen, kunnen cellen zich niet aanvullen en gaan ze slecht functioneren. Dit leidt tot fysiologische veranderingen in het lichaam die het risico vergroten op de belangrijkste aandoeningen en ouderdomsziekten, onder andere hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en een verzwakt immuunsysteem.

Volgens moleculair bioloog Elizabeth Blackburn kunnen we de lengte van onze telomeren evenwel beïnvloeden door onze dagelijkse gewoontes.

Lees hier het volledige artikel.