Leidt een haperende motor in de hersencellen tot psychiatrische klachten?

De wetenschap barst van wilde ideeën die nog onbewezen zijn. Maar hoe overtuigend zijn ze? Deze week: brandstoftekort in hersencelmotortjes zit soms achter depressies.

Wat is het idee?
Uitgeblust. Zo voelen mensen met een depressie of een angststoornis zich al gauw. Maar die uitputting zélf kan ook de oorzaak van de psychiatrische klachten zijn, stelt een relatief nieuwe theorie van onder meer neurobioloog Tamas Kozicz en stofwisselingsziekte-expert Eva Morava-Kozicz. De twee zijn getrouwd en aan de ontbijttafel bedachten ze enkele jaren geleden dat als er problemen spelen in de ingebouwde motorblokjes van hersencellen, mitochondriën genaamd, dat ook hersenklachten kan veroorzaken.

‘Ik zeg niet dat álle depressiegevallen te wijten zijn aan een energietekort in de hersencellen’, benadrukt Kozicz. ‘Eerder een minderheid. Maar voor sommige mensen die een tegenslag krijgen in hun leven, ze verliezen hun baan of een relatie, kunnen de mitochondriën van de hersencellen die klap opeens niet aan, denken we. Het kost namelijk veel energie om ze goed te laten werken. Samen slurpen hersencellen 20 procent van alle brandstof in ons lichaam op, terwijl ze maar 2 procent van het gewicht innemen.’

Lees hier het volledige artikel.