Hebben vrouwen meer en vaker last van hun tinnitus (oorsuizen) dan mannen? Ouderen meer dan jongeren? Over deze vragen zijn de geleerden het niet eens.Vandaar dat Birgit Mazurek en collega’s van de Charité universiteitskliniek in Berlijn een nieuw onderzoek opzetten onder 607 vrouwelijke en 572 mannelijke patiënten met meer dan 3 maanden niet al te hevige tinnitusklachten, in leeftijd variërend van 17 tot 81 jaar (Ear Hear. 2013; epub 22 februari). Met behulp van een aantal uitgebreide vragenlijsten analyseerden zij onder meer ondervonden hinder, gehoorverlies en stress, copingstrategieën van de patiënten en sociale steun, en het verband met toonhoogte en luidheid van de tinnitus.
‘Los van leeftijd en duur van de tinnitus, ondervonden vrouwen meer hinder en stress dan mannen’, concluderen de onderzoeksters allereerst. Bovendien konden vrouwen moeilijker met de klachten omgaan, hoewel het objectieve gehoorverlies en de luidheid van de tinnitus geringer waren dan bij mannen. ‘De verschillen waren klein maar significant’, aldus de Duitse otorinolaryngologen. De meeste hinder meldden patiënten tussen de 45 en 60 jaar. Na hun zestigste namen de klachten bij mannen wel af, bij vrouwen niet. Ook meldden oudere vrouwen meer cognitieve problemen en slaapstoornissen.
Door met deze verschillen rekening te houden, kan de therapeutische benadering van tinnitus effectiever, menen de auteurs. Oudere vrouwen zouden vooral gebaat kunnen zijn bij ontspanningsoefeningen, lichaamsbeweging en cognitieve gedragstherapie, terwijl voor jongere patiënten de nadruk meer zou moeten liggen op stressbeheersing.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde