Onder sommige groepen mensen met een migratieachtergrond neemt obesitas snel toe. Expertisecentrum Pharos deed onderzoek naar behoeftes en uitdagingen op het gebied van gewicht en leefstijl van mensen met een migratieachtergrond en ernstig overgewicht.
Duidelijk is dat meer factoren meespelen dan alleen voeding en leefstijl, zoals de sociale omgeving, discriminatie en stress.
Migratieachtergrond
Mensen met onder andere een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Nederlands-Caribische migratieachtergrond hebben vaker obesitas dan mensen zonder migratieachtergrond. Bij sommige groepen stijgt het aantal met obesitas snel. Zo steeg het aantal mensen met obesitas van de Nederlands-Marokkaanse tweede generatie (18 – 40 jaar) van 7 procent in 2012 naar 18 procent in 2020.
Onderzoekers van Pharos interviewden 16 vrouwen met ernstig overgewicht die een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Nederlands-Caribische migratieachtergrond hebben en daarnaast moeite hebben met rondkomen of laag opgeleid zijn, factoren waarvan bekend is dat het lastiger is om een gezond gewicht te hebben. Daarnaast interviewden ze 9 gezondheidsprofessionals die veel werken met deze groep.
Lees hier het volledige artikel.