Laser: een goede eerste optie om glaucoom te behandelen?

Glaucoom is de tweede belangrijkste oorzaak van blindheid wereldwijd. 2% van de Belgen ouder dan 40 lijdt aan glaucoom. Net zoals een te hoge bloeddruk kan je glaucoom hebben zonder dat je er al iets van merkt. Vaak wordt het dan ook per toeval ontdekt, bij een routinecontrole bij de oogarts.

De meest voorkomende oorzaak van glaucoom is een te hoge oogdruk. Die oogdruk zorgt ervoor dat de oogzenuw langzaam afsterft waardoor het zicht onherstelbaar vermindert.

Oogdruppels
Tot nu toe was de eerste stap in het behandelen van glaucoom het opstarten van oogdruppels die de druk verlagen. Die zorgen meestal voor een goede verbetering van de oogdruk, maar ze moeten levenslang ingedruppeld worden, wat een therapietrouw vraagt en een duidelijke kost heeft. Soms hebben ze ook op lange termijn neveneffecten: ze kunnen rode ogen veroorzaken, irritatie en van tijd tot tijd allergie.

Laser
Een nieuwe aanpak is het gebruik van een laser die de druk doet dalen, nog voordat er druppels worden opgestart. Dit soort laser noemt een SLT laser, wat staat voor Selectieve Laser Trabeculoplastie.
“Een behandeling met SLT laser is recent bewezen even effectief als de meest voorgeschreven glaucoomdruppels”

Lees hier het volledige artikel.