Mensen die langdurig te zout eten vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart overbelast raakt. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Top Instituut Food and Nutrition hebben als eerste een verband gezien tussen een hogere zoutinname, overbelasting van het hart en een hoger risico op een hartaanval. De resultaten zijn gebaseerd op de langdurige Groningse PREVEND-studie en verschijnen deze week online in het toonaangevende tijdschrift Circulation.
“Deze studie is weer een stukje van de legpuzzel die aantoont dat te veel zout slecht is voor de gezondheid”, stelt UMCG-onderzoeker Michel Joosten. “Door minder zout te gebruiken, kunnen we wellicht het gezondheidsrisico verlagen vooral bij de groep mensen met het hoogste risico.” Volgens Joosten draagt deze studie bij aan het pleidooi om minder zout in voedingsproducten te verwerken. “Gemiddeld krijgen we 75% van onze dagelijkse portie zout binnen via het eten en drinken dat we kopen. Iedere gram zout die we op dagelijkse basis meer binnenkrijgen dan goed voor ons is, betekent een verhoging van het gezondheidsrisico.”
Lees hier het volledige artikel