Tienduizenden Nederlanders kampen met een langdurige nasleep van een corona-infectie. Ze zijn oververmoeid, hebben pijn en concentratieproblemen. NEMO Kennislink sprak met diverse zorgverleners van een nazorgpoli en een patiënt. “Ik heb het gevoel dat ik vastzit.”
In maart 2020 krijgt Wilhelmien van Haandel-de Vaan uit Noord-Brabant erge hartkloppingen. De 64-jarige psychiatrisch verpleegkundige wordt ongerust en gaat naar de huisarts. Die geeft aan dat het weliswaar storend is, maar niet verontrustend. Voor de zekerheid verwijst hij haar door naar de cardioloog.
Uiteindelijk zal het nog weken duren voordat Wilhelmien naar die afspraak kan, want ze krijgt verhoging. Twee weken lang heeft ze rond de veertig graden koorts en angstdromen. Ze voelt zich verschrikkelijk. De hartkloppingen blijven. Ze voelt zich veel zieker dan bij een zware griep. Covid-19, zeggen de artsen nu. Maar dat weet ze dan nog niet zeker, er zijn geen tests beschikbaar. Ze ligt bijna de hele dag in bed.
Nu, bijna een jaar later, is ze nog steeds niet beter. Ze hoort bij de groep patiënten die langdurige klachten heeft na een corona-infectie en wat in de volksmond long-covid is gaan heten. Artsen hebben het liever over post-Covid-19-syndroom. Naar schatting zijn er alleen al in Nederland tienduizenden mensen zoals Wilhelmien. De impact op hun dagelijks leven is enorm.
Lees hier het volledige artikel.