Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is in 2008 geïntroduceerd met als doel medische patiëntgegevens in digitale vorm te bewaren en beschikbaar te maken. Na een heftige discussie in de Eerste Kamer in 2011 is besloten het EPD niet door te laten gaan. De reden: het systeem zou niet veilig zijn. Sinds die tijd is er een soortgelijk systeem ontwikkeld: het Landelijk Schakelpunt (LSP).
In het LSP kunnen artsen medische gegevens over hun patiënten delen. Je kunt zelf beslissen of je aan het LSP wilt meedoen. Je huisarts of apotheek hoort jou te informeren over het LSP en je om schriftelijke toestemming te vragen. Je geeft dan aan of je wel of niet wilt dat jouw gegevens gedeeld worden. Zo’n 11 miljoen Nederlanders zijn inmiddels aangesloten op het systeem.
Waarom een LSP?
In het LSP kunnen artsen een samenvatting vinden van iemands dossier of ziektegeschiedenis en de verslaggeving van de laatste zes consulten. Dit kan handig zijn, wanneer je iets overkomt buiten werktijden van de huisarts en je bij een andere arts terechtkomt die wil weten wat er in het dossier staat. Maar tegenstanders hebben onder andere als kritiekpunt dat je niet kan voorkomen dat mensen ongevraagd in je dossier kunnen kijken.
Lees hier het volledige artikel.