Landelijk onderzoek naar maatwerk bloedverdunners na een heup- of knie-vervangende operatie

Jaarlijks ondergaan ruim 65.000 Nederlanders een heup- of knie-vervangende operatie. Hoewel bloedverdunners standaard worden voorgeschreven om het risico op trombose te verkleinen, blijkt deze aanpak niet voor iedereen even goed te werken. Het LUMC coördineert nu een landelijk onderzoek om een behandeling op maat te introduceren.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Een operatie waarbij een heup- of knieprothese wordt geplaatst, brengt een verhoogd risico op veneuze trombose met zich mee. Veneuze trombose is een verstopping in de bloedvaten, meestal in de benen (ook wel een trombosebeen genoemd), maar een dergelijk stolsel kan ook de longen inschieten (longembolie). Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben; tot 10% van de patiënten met een longembolie overlijdt eraan.

Om dit te voorkomen, krijgen op dit moment alle patiënten dezelfde standaard hoeveelheid bloedverdunners. Deze behandeling blijkt niet altijd even goed te werken. Een klein percentage van alle patiënten ontwikkelt trombose ondanks het gebruik van deze bloedverdunners, terwijl anderen onnodig aan de bijwerkingen (bloedingen) van de medicatie worden blootgesteld.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.