Bij de cadeautjes die de politieke partijen ons tijdens de verkiezingscampagne beloven, zit ook het verlagen of afschaffen van het eigen risico. SP, PvdA, GroenLinks en 50Plus willen het eigen risico in de Zorgverzekeringswet helemaal afschaffen, CDA, ChristenUnie en SGP willen het verlagen. Alleen D66 en VVD willen het eigen risico niet aanpassen. De politieke steun om in een nieuw kabinet het eigen risico te verlagen of af te schaffen is dus groot.
Onderzoek van het CBS laat zien dat de eigen betalingen in de zorg, net als alle uitgaven, de afgelopen vijftien jaar zijn toegenomen. De eigen betalingen voor zorg bedroegen in 2015 gemiddeld 711 euro per volwassene. Gemiddeld wordt iets meer dan 3 procent van het besteedbaar inkomen van het huishouden aan zorg uitgegeven. Opvallend is dat het aandeel van de totale zorgkosten dat zorggebruikers zelf betalen niet is toegenomen. Zowel in 2000 als in 2015 betaalden zorggebruikers 11 procent van de totale zorguitgaven zelf.
Als we de zorgtoeslag verrekenen met de eigen bijdragen aan zorg, dan werd in 2015 zelfs een kleiner deel van de zorguitgaven door gebruikers zelf betaald dan in 2000. Vijftien jaar geleden was er immers nog geen zorgtoeslag en nu wel. Ondanks dat de eigen betalingen in de zorg relatief niet zijn toegenomen, wordt het eigen risico in toenemende mate als een probleem gezien.
Lees hier het volledige artikel.