Lager risico op prostaatkanker bij transvrouwen

Transvrouwen die hormoonbehandeling krijgen, hebben een lager risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het genderteam van Amsterdam UMC. De bevindingen geven meer inzicht in de relatie tussen testosteron en prostaatkanker.

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal Clinical Endocrinology and Metabolism.

Prostaatkanker komt veel voor bij mannen, vaak op oudere leeftijd. De groei van de tumor wordt gestimuleerd door het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Transvrouwen (mensen geboren als man, die zich identificeren als vrouw) krijgen vaak een hormoonbehandeling om hun lichaam aan te passen naar het ervaren geslacht. Bij zo’n behandeling wordt onder andere de aanmaak van testosteron geremd en het gehalte in het bloed dus sterk verlaagd. De prostaat wordt bij een geslachtsaanpassende operatie niet verwijderd omdat dit een grote kans zou geven op ongewild urineverlies.

Prostaatkankerrisico
Het genderteam van Amsterdam UMC deed onderzoek naar prostaatkanker bij transvrouwen. Ze keken bij 2281 transvrouwen die hormonen gebruikten of zij tussen 1991 en 2019 prostaatkanker hebben gekregen. Dit bleek bij zes personen het geval. Op basis van de cijfers uit de algemene bevolking zou je in deze groep 30 mensen met prostaatkanker mogen verwachten. Dit betekent dat het prostaatkankerrisico van transvrouwen vijf keer lager is dan het risico van mannen van dezelfde leeftijd in de algemene bevolking.

Lees hier het volledige artikel.