Laboratoriumtest na operatie voorspelt levensduur van donornier

Onderbelicht afweermechanisme speelt belangrijke rol bij transplantatie.
Een laboratoriumtest die een week na transplantatie de sterkte van een bepaalde afweerreactie meet, namelijk de getrainde immuniteit, voorspelt hoe lang een donornier meegaat.

Dat blijkt uit tienjarig onderzoek van het Radboudumc onder 96 patiënten. Omdat patiënten nu geen medicijnen krijgen tegen deze getrainde immuniteit, biedt dit onderzoek aanknopingspunten om de levensduur van donornieren te verbeteren.

De resultaten van niertransplantaties zijn de afgelopen decennia enorm verbeterd. In de jaren ’90 kwam bij ongeveer veertig procent van de getransplanteerde nieren binnen het eerste jaar een afstotingsreactie voor. Dit percentage is inmiddels gedaald naar tien tot vijftien procent. Daarnaast kunnen artsen tegenwoordig bij een afstotingsreactie de nier bijna altijd nog redden. Deze vooruitgang is vooral te danken aan medicijnen die de verworven afweerreactie van het lichaam onderdrukken.

Geheugen
Maar terwijl de afstoting in het eerste jaar enorm is afgenomen, is de levensduur van getransplanteerde nieren op de lange termijn amper verbeterd: een donornier gaat gemiddeld ongeveer vijftien tot twintig jaar mee. Volgens internist-nefroloog Raphaël Duivenvoorden van het Radboudumc moet er voor die lange termijn meer gekeken worden naar een andere lichaamsreactie dan de verworven afweer, namelijk de aangeboren afweer.

Lees hier het volledige artikel.