De fabrikanten van geneesmiddelen moeten niet langer alleen beslissen welke medicijnen er worden gemaakt. Zij kiezen te vaak voor nieuwe dure medicijnen voor een relatief kleine groep patiënten omdat die medicijnen lucratief zijn.
Dat zegt directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF. Wind reageert op Toine Pieters, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie aan de Universiteit Utrecht, die tegenover radiozender BNR zei dat medicijnen steeds duurder worden omdat er steeds minder nieuwe medicijnen worden gemaakt. “Wat je ziet is dat er steeds minder nieuwe, innovatieve medicijnen uit de pijplijn komen. Er moet dus steeds meer geld worden verdiend met minder producten.” Pieters zegt dat verzekeraars niets doen om die spiraal te doorbreken.
Minder bedrijven, meer specialisatie
Wilna Wind erkent het probleem. “Farmaceutische bedrijven fuseren steeds vaker. Er komen dus minder bedrijven die zich steeds verder specialiseren. Daar is veel geld mee gemoeid en je ziet bestuurders grote bonussen binnenhalen. Die bedrijven kunnen het zich permitteren om alleen die medicijnen te maken die voor hen interessant zijn. Medicijnen waaraan minder kan worden verdiend, maar die voor meer mensen belangrijk zijn, komen dan in de knel.
Lees hier het volledige artikel.