Kunnen Nederlanders met een laag inkomen hun zorgkosten nog wel betalen? Dat vragen Corinne van Gaalen en Marcel Warnaar zich af in Sociaal Bestek.
Het Nibud berekent al sinds jaar en dag de bestedingsruimte van verschillende huishoudtypen bij diverse inkomensniveaus. Vooral bij de lagere inkomens is het elk jaar weer de vraag in hoeverre we daadwerkelijk kunnen spreken van ‘ruimte’. Lang niet alle huishoudtypen met een laag inkomen kunnen de begroting rond krijgen. Meestal lukt dit nog wel als het gaat om de basisuitgaven, maar voor uitgaven aan sociale participatie blijft vaak te weinig over. Bij stellen met drie kinderen ontstaat zelfs een negatief saldo als zij alleen de basisuitgaven doen. Deze toch al zorgwekkende bevindingen roepen de vraag op hoe het huishouden draaiende gehouden kan worden, als ook nog sprake is van kosten als gevolg van ziekte of handicap.
Kosten
De kosten van de zorg in Nederland stijgen en als gevolg hiervan zullen zorgkosten voor consumenten een steeds groter gedeelte van het inkomen beslaan. De premie voor een basis zorgverzekering ligt rond de 100 euro per maand. Zodra iemand zorg nodig heeft, gaat het eigen risico spelen: de eerste 385 euro aan zorgkosten betalen we zelf. En dan zijn er nog de eigen bijdragen die los staan van dit eigen risico en bijkomende kosten die de ziekte of handicap met zich meebrengt, maar niet door de zorgverzekeraar vergoed worden.
Lees hier het volledige artikel.