KWF wil vrije toegang tot duur geneesmiddel

Patiënten moeten gegarandeerd toegang krijgen tot dure geneesmiddelen. Dat stelt de KWF-werkgroep in haar rapport dat gisteren verscheen. De KWF-werkgroep neemt hiermee duidelijk een afwijkend  standpunt in bij de huidige impasse rond de stijgend uitgaven aan dure geneesmiddelen. Die prijzen rijzen de pan uit. Ziekenhuizen besluiten daarom dure geneesmiddelen niet meer te geven, ook al staan ze wel in de richtlijn. Dat is de KWF-werkgroep een doorn in het oog: ‘KWF vindt het onbespreekbaar dat een arts in de spreekkamer geneesmiddelen op basis van financiële overwegingen niet kan voorschrijven’, stelt het rapport. Ook maken ziekenhuizen  zelf patiëntenselecties: ‘Deze praktijkvariatie is volstrekt ontoelaatbaar’, aldus het rapport.

Andere partijen, waaronder de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgverzekeraars en ziekenhuizen, stelden eerder deze week juist voor om niet alle dure geneesmiddelen te vergoeden. Op die manier kan de overheid dwang uitoefenen in de prijsonderhandelingen met de farmaceutische bedrijven over de hoge prijzen. Blijft de prijs te hoog, dan wordt het middel niet vergoed. Bij de onderhandelingen over het dure geneesmiddel sofosbuvir bij hepatitis C is dat voor het eerst gebeurd. Het wordt vergoed bij slechts een deel van de patiënten die ervoor in aanmerking komen volgens het Zorginstituut.

De KWF-werkgroep wijkt duidelijk af door wel te pleiten voor garantie op de dure geneesmiddelen. Maar de werkgroep vindt ook weer niet dat iedere patiënt overal alles moet kunnen krijgen. Het financieringssysteem kraakt in zijn voegen, aldus de werkgroep, en daar moet wat aan gebeuren.

Lees hier het volledige artikel.