Toenemende problematiek rondom dure geneesmiddelen

In buitenhof van afgelopen zondag aandacht voor de toenemende problematiek rondom dure geneesmiddelen. KWF Kankerbestrijding wil dat nieuwe geneesmiddelen zo snel mogelijk bij de patiënt terechtkomen. En dat alle patiënten dezelfde toegang hebben tot effectieve medicijnen. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker gaat razendsnel. Deze hoopvolle vooruitgang heeft een keerzijde. De medicijnen kosten tienduizenden euro’s per patiënt. De vraag wordt gesteld hoe dat komt en of we dat als samenleving wel kunnen of willen betalen.

Maar deze problemen komen niet uit de lucht vallen. In juni 2014 publiceerde de Signaleringscommissie Kanker (SCK) van KWF Kankerbestrijding een rapport over de toegankelijkheid van dure kankergeneesmiddelen. Hieruit bleek dat de toegankelijkheid van dure kankergeneesmiddelen toen – op enkele uitzonderingen na – goed geregeld was. Maar over de nabije toekomst maakte KWF zich grote zorgen. Deze zorgen komen nu uit, doordat het aantal kankerpatiënten is blijven groeien en er steeds meer dure geneesmiddelen zijn ontwikkeld. Het beschikbare zorgbudget groeit echter niet mee. Het is daarom  heel belangrijk dat alle spelers binnen het veld van dure medicijnen meewerken aan oplossingen voor dit probleem. Daarvoor zullen alle partijen in beweging moeten komen.

KWF is voorzitter van de Werkgroep Dure Medicijnen, ingesteld door minister Schippers van VWS, om de toegankelijkheid van dure oncologische geneesmiddelen te borgen; nu en in de toekomst.

Wat mag een effectieve behandeling kosten?
KWF staat op het standpunt dat artsen in de spreekkamer, of ziekenhuisbesturen in de directiekamers niet op financiële gronden horen te beslissen of een patiënt een duur geneesmiddel wel of niet krijgt. Tekorten in het ziekenhuisbudget mogen een gelijkwaardige toegankelijkheid van tot medicijnen nooit in de weg staan. Wel is de relatie tussen de prijs van het geneesmiddel en de verwachte effectiviteit ervan relevant voor de keuze al of niet een bepaald geneesmiddel voor te schrijven. Een behandeling die als doel heeft de patiënt te genezen of die een verwachte levenswinst oplevert van bijvoorbeeld 5 jaar, zou meer mogen kosten dan een behandeling met een verwachte levenswinst van enkele weken of maanden. KWF kan en wil echter geen prijskaartjes aan behandelingen hangen.

Lees hier het volledige artikel.

Klik hier voor het fragment uit Buitenhof