Amsterdam UMC ontvangt van KWF bijdragen voor een verscheidenheid aan onderzoeksthema’s, zoals (ex-)patiënten en werk, een zeldzame vorm van kanker en immuuntherapie bij baarmoederhalskanker. Alle onderzoeken zijn volledig gefinancierd uit donaties en gaan nog dit jaar van start.
Terugkeer op de werkvloer
Bijna de helft van de mensen die kanker krijgen, is tussen de 18 en 65 jaar, oftewel in de werkende leeftijd. Voor veel (ex-)patiënten is werk een belangrijk onderdeel van hun herstel: het draagt bij aan kwaliteit van leven en financiële onafhankelijkheid. Zo’n 4 op de 10 werkende (ex-)patiënten is echter niet in staat om binnen een jaar na de diagnose het werk te hervatten.
Bovendien is op de lange termijn de kans op werkloosheid voor (ex-)kankerpatiënten ongeveer 1,5 keer zo groot als bij mensen die geen kanker hebben gehad. In Amsterdam UMC is met eerdere KWF-financiering de MiLES-interventie ontwikkeld. Deze online tool ondersteunt werkgevers om hun werknemers met en na kanker optimaal te begeleiden bij terugkeer op de werkvloer. In dit vervolgonderzoek van wetenschapper Michiel Greidanus wordt de tool in de praktijk geïntroduceerd en gaan de onderzoekers bepalen in hoeverre deze kosteneffectief is.
Lees hier het volledige artikel.