KWF gaat de subsidie-aanvragen voor onderzoek anders beoordelen. Het fonds wil sneller anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en hoopt dat patiënten eerder van onderzoeksresultaten profiteren.
En daarom gaat een en ander veranderen. Geld gaat vaak naar projecten die misschien pas over twintig jaar resultaat laten zien, zogenoemd basaal onderzoek. Dat type onderzoek houdt de steun van KWF, maar het fonds wil de focus verleggen naar het sneller vertalen van resultaten naar praktische toepassingen.
Daartoe gaat KWF dichter op de huid van de onderzoekers zitten. Het fonds wil tussentijds weten hoe het staat met de haalbaarheid van onderzoek dat subsidie heeft ontvangen, en op basis daarvan eventueel de subsidie bijsturen. Dat betekent mogelijk stopzetting of verlaging. Ook wil KWF voorkomen dat er te veel onderzoekers bezig zijn met hetzelfde type onderzoek.
“We gingen er altijd van uit dat het resultaat van onderzoek de weg naar de patiënt wel vond”, zegt Michel Rudolphie, directeur van KWF. “Inmiddels weten we dat dit niet altijd even efficiënt gebeurt.”„ Nederland zit in de wereldtop op het gebied van kankeronderzoek, maar het gaat nog te langzaam. Michel Rudolphie, directeur KWF”
Lees hier het volledige artikel.