Een kunsthartklep die via de lies wordt geïmplanteerd, is vanaf 30 september 2020 verzekerde zorg voor patiënten met een vernauwing van de hartklep en een hoog operatierisico.
Dit stelt Zorginstituut Nederland in zijn standpunt ‘Transcatheter aortaklepimplantatie bij patiënten met symptomatische ernstige aortaklepstenose’. Het Zorginstituut oordeelt dat de TAVI-behandeling niet wordt vergoed voor patiënten met een gemiddeld tot laag operatierisico. Daarvoor moet eerst bewijs komen dat de TAVI-kunstkleppen ook meer dan 2 jaar na de ingreep hun werk goed blijven doen.
Zodra nieuw onderzoek daar aanleiding toe geeft is het Zorginstituut bereid om opnieuw een standpunt in te nemen over vergoeding van TAVI voor mensen met een gemiddeld of laag operatierisico.
Opgevouwen kunstklep via de lies
Vernauwing van de hartklep, ofwel aortaklepstenose, is de meest voorkomende hartklepaandoening in westerse landen en komt het meest voor bij mensen vanaf 80 jaar. In Nederland heeft zo’n 10% van alle ouderen tussen de 80 en 89 jaar deze aandoening, waarbij de hartklep niet goed meer werkt en het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Dit kan onder meer leiden tot flauwvallen en pijn op de borst. Vervanging van de hartklep kan met een openhartoperatie of door TAVI. De laatste is een veel minder ingrijpende operatie, waarbij de kunstklep in opgevouwen toestand via de lies van de patiënt wordt ingebracht en geplaatst.
Lees hier het volledige artikel.