In de Nederlandse ziekenhuizen zijn in een jaar tijd naar schatting 1018 mensen overleden omdat er een verkeerde inschatting is gemaakt tijdens hun behandeling. Het gaat om sterfgevallen die waarschijnlijk vermeden hadden kunnen worden.
Dit, blijkt uit de zogenoemde Monitor Zorggerelateerde Schade van het NIVEL en het Amsterdam Public Health onderzoekinstituut.
Het aantal sterfgevallen is nauwelijks gedaald in vergelijking met vorige Monitor, waarin 1035 sterfgevallen werden genoteerd. Dit onderzoek is omvangrijk en wordt elke vier jaar uitgevoerd om in kaart te brengen hoe het is gesteld met de patiëntveiligheid in de ziekenhuizen.
Dat het aantal “potentieel vermijdbare sterfgevallen” (zoals dat officieel heet) nauwelijks is gedaald past in een trend die al tien jaar gaande is. Bij de tweede meting van de Monitor in 2008, werden nog 1960 potentieel vermijdbare doden geteld. Ten opzichte van die tweede meting was het aantal sterfgevallen bij de derde meting (over de periode april 2011 tot en met maart 2012) sterk gedaald, naar 968.
Lees hier het volledige artikel.