Meer dan een kwart (27 procent) van de verzorgenden in verpleeghuizen en thuiszorg denkt eraan om te stoppen met hun werk. Ruim een derde geeft aan op omvallen te staan door de hoge werkdruk. Uitval van collega’s, de fysieke en psychische belasting en onderwaardering worden als belangrijkste redenen genoemd.
Dit blijkt uit een enquête van vakblad Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV), waaraan bijna 2.000 verzorgenden uit de VVT deelnamen. Cruciale vraag was: hoe goed houd jij je werk op dit moment vol?
‘Bijna niet’, antwoordt 39 procent van de verzorgenden, ‘als er iets bij komt, denk ik dat ik uitval’. De grootste oorzaak is de uitval van vele collega’s, zegt 75 procent. ‘We moeten nu 24 bewoners met zijn drietjes verzorgen. Als ik thuis ben, ben ik helemaal kapot’, reageert een verzorgende. ‘Steeds meer doen in kortere tijd. Ik noem het minuten-inpikkerij. De routes in de thuiszorg zijn veel te lang, geen tijd voor calamiteiten, geen pauze…’ zegt een ander. Het inhuren van uitzendkrachten of zzp’ers voelt niet altijd als de perfecte oplossing, valt in de reacties te lezen: ‘Zij kennen de bewoners niet goed, waardoor mensen met dementie onrustig zijn.’ En: ‘Het vraagt heel veel van ons om nieuwe collega’s te begeleiden.’
Lees hier het volledige artikel.