Kwaliteit van sterven bij dementie

Binnen het samenwerkingsverband tussen verpleeghuizen en het LUMC willen we relevante vragen in de langdurige zorg met wetenschappelijk bewijs beantwoorden. Een recent en goed voorbeeld is het onderzoek waarop Maartje Klapwijk op 20 januari promoveerde. Zij onderzocht hoe kwaliteit van leven en sterven verbeterd kan worden voor mensen met dementie.

Wanneer mensen dementie krijgen is er helaas geen behandeling die de achterliggende oorzaak, zoals de ziekte van Alzheimer, kan genezen. Alle behandeling worden dan ingezet om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te maken, of te houden. Dementie komt veel voor omdat we nu veel ouder worden. Gemiddeld leidt dementie na zo’n 8 jaar tot de dood en het is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak geworden in westerse landen, waaronder Nederland.

Palliatieve zorg
In haar proefschrift legt Maartje helder uit dat we tijdig moeten signaleren dat mensen die in het verpleeghuis dementie hebben, vaak niet zo lang meer te leven hebben. Voor deze mensen is een palliatieve zorgbenadering – gericht op kwaliteit van leven voor de persoon – bij uitstek geschikt. Bij deze benadering is er aandacht voor het bestrijden van lijden in een breed perspectief, dus niet alleen lichamelijk en psychosociaal, maar ook spiritueel. Toch is het niet vanzelfsprekend om palliatieve zorg in te zetten bij dementie. Het wordt vaak nog gelinkt aan kanker, terwijl de levensduur en de klachten bij gevorderde dementie overeenkomen met de prognoses en klachten bij kanker.

Lees hier het volledige artikel.