Kwaliteit van stamcellen verbeteren voor nieuwe organen

Nieuw orgaan nodig en geen donoren beschikbaar? In de toekomst kunnen we een versleten of kapot orgaan wellicht vervangen door nieuw weefsel, gekweekt met stamcellen uit ons eigen lichaam. Een van de problemen met het opkweken en terugplaatsen van stamcellen is de kans op DNA-schade of kanker. Een uitdaging voor de Utrechtse wetenschappers Boudewijn Burgering en Ruben van Boxtel die dit gaan aanpakken. Ze kregen van de Universiteit Utrecht een Seed Money Grant om een start te maken.

Wanneer een orgaan als een lever of hart het opgeeft, is transplantatie de enige optie. Helaas is er altijd nog een tekort aan donoren. Ook accepteert het lichaam het weefsel van een ander niet altijd, wat leidt tot afstotingsreacties. In de regeneratieve geneeskunde willen artsen en wetenschappers kapot weefsel daarom liefst vervangen door lichaamseigen materiaal.

Miniorganen
In het Hubrecht Instituut werken onderzoekers al een tijd aan het opkweken van stamcellen uit het lichaam van de patiënt tot miniorganen. Met de zogenaamde organoids kreeg de Utrechtse moleculair geneticus Hans Clevers wereldfaam. Hij wist in 2012 samen met Japanse collega’s darmen van een muis te genezen met behulp van buiten het lichaam gekweekte minidarmen. In januari 2015 publiceerde hij in Cell een op stamcellen gebaseerde revolutionaire kweektechniek voor de lever en alvleesklier. Een methode die in principe ook is door te trekken naar andere organen.

Lees hier het volledige artikel.