Kwaliteit van leven boven levensverlenging

De crisis in het ziekenhuis raakt ook niet-coronapatiënten. Geplande behandelingen worden uitgesteld en de druk op de intensive care wordt groter. Neuro-oncologen inventariseren of kwetsbare mensen met een hersentumor nog wel opgenomen willen worden als ze Covid-19 krijgen.

De uitbraak van het coronavirus heeft grote impact op alle ziekenhuiszorg. Half maart stopten veel ziekenhuizen met planbare zorg; operaties en behandelingen werden afgezegd. “Voor patiënten met een hersentumor betekent dit bijvoorbeeld dat we tijdelijk minder operaties plannen om tumoren te verwijderen”, licht Emma van Kessel, neuroloog in opleiding in het UMC Utrecht toe. “Bij iedere operatie is er kans op complicaties waardoor iemand op de IC kan belanden. Dat is nu niet wenselijk.”

Bovendien starten patiënten na een operatie vaak met chemotherapie waardoor hun afweersysteem verzwakt. Als zo iemand Covid-19 krijgt, heeft hij kans daar erg ziek van te worden. Dan is het beter om de zorg, waar mogelijk, uit te stellen. Bij dit soort beslissingen weegt de snelheid waarmee een tumor groeit zwaar mee. Patiënten met een hooggradige tumor, die snel groeit, worden nog wel geopereerd en behandeld.

Lees hier het volledige artikel.