Kunstnier komt een stukje dichterbij

In Nederland zijn 6.500 nierpatiënten afhankelijk van nierdialyse om in leven te blijven. Maar dialyse neemt slechts een vijfde deel van de nierfunctie over, waarbij met name eiwitgebonden afvalstoffen niet worden uitgescheiden. Om deze afvalstoffen beter uit het bloed te verwijderen, ontwikkelde Jitske Jansen van het Radboudumc nierbuisjes.

In haar proefschrift toont ze voor het eerst ter wereld aan dat de nierbuisjes ook daadwerkelijk eiwitgebonden afvalstoffen kunnen verwijderen. Het is een stap dichterbij de ‘biologische kunstnier’.
In Nederland lijden zo’n 1,5 miljoen mensen aan een vorm van nierfalen. Patiënten die nog maar 15 procent of minder van hun nierfunctie over hebben, zijn aangewezen op nierdialyse of orgaantransplantatie. Door een tekort aan donororganen is dialyse een veelvoorkomende behandeling van nierfalen. Dialysepatiënten komen drie tot vier keer per week naar het ziekenhuis om hun bloed te laten zuiveren. Een dialysemachine bevat een membraan dat afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed filtert. Maar zuivering door echte nieren is veel verfijnder dan deze machine kan nabootsen. Dialyse neemt maar een vijfde deel van de nierfunctie over, waarbij met name eiwitgebonden afvalstoffen niet worden uitgescheiden. Dit leidt op den duur tot complicaties.
Lees hier het volledige artikel.