Nieuwe variant heeft celdeling beter onder controle.
Vijf jaar geleden maakte de wereld kennis met een in het lab ontworpen en gemaakte ‘bacterie’ die werd gepresenteerd als de meest minimale vorm van leven. Voortplanten lukte nog net, maar het leverde een ratjetoe aan nakomelingen op.
Dezelfde onderzoekers komen nu met een nieuwe variant. Een handvol genen erbij en het kroost ziet er weer keurig uit.
Hoe ziet ‘leven’ er in de meest minimale, uitgeklede, eenvoudige vorm uit? Wat heeft zelfs de allersimpelste cel nodig om te kunnen leven en dus te kunnen groeien en delen? Essentiële vragen voor iedereen die graag wil weten wat nou precies de basis van leven is en hoe dat eerste leven ooit kon ontstaan. Je kunt op verschillende manieren proberen deze vragen te beantwoorden: bottom-up (van onderaf) of top-down (van bovenaf).
Wetenschappers die het probleem bottom-up benaderen, beginnen bij de losse bouwstenen, zoals eiwitten, DNA en de vettige stoffen die het omhulsel van een cel vormen. Door die bouwstenen aan elkaar te koppelen tot iets grotere onderdelen en vervolgens die ook weer te combineren, proberen ze een nieuwe, levende cel te bouwen. In Nederland werken onderzoekers binnen het BaSyC (Building a Synthetic Cell)-consortium op deze manier.
Lees hier het volledige artikel.