Wetenschappers van het LUMC en het Erasmus MC hebben laten zien dat huidorganoïden zeer geschikt zijn om het mpoxvirus, ofwel apenpokkenvirus, te onderzoeken en om nieuwe behandelingen te testen. Het mpoxvirus gedraagt zich in huidorganoïden vrijwel hetzelfde als in echte huid.
Een organoïde is een kunstmatig gekweekte miniatuurversie van een orgaan. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Microbiology beschrijven wetenschappers uit Leiden en Rotterdam hoe ze huidorganoïden maken van stamcellen en hoe ze die gebruiken voor mpox-onderzoek. Net als echte menselijke huid zelf hebben huidorganoïden meerdere lagen en celtypen, en zelfs soms haren.
Huidorganoïden zijn heel geschikt om onderzoek te doen naar mpox, concluderen de onderzoekers. Onder leiding van onderzoekers dr. Spiros Pachis (postdoc in het lab van Karine Raymond, LUMC) en dr. Pengfei Li (postdoc in het lab van Qiuwei Abdullah Pan, ErasmusMC) infecteerden ze de organoïden met het mpoxvirus. Pachis: “Wat we zagen was dat de organoïden de volledige levenscyclus van het virus konden ondersteunen. Mpox kon cellen infecteren en deze gebruiken om nieuwe virusdeeltjes te maken, die op hun beurt weer in staat waren om andere cellen te infecteren.”
Lees hier het volledige artikel.