Wetenschappers hebben een nieuw soort kunstmatige huid met een recordaantal sensoren ontwikkeld voor handprotheses. De kunsthuid bestaat uit een zeer dun laagje polymeer waarin tot wel 400 sensoren per vierkante millimeter zijn verwerkt. Het materiaal is daardoor zeer gevoelig en kan subtiele sensaties van druk, hitte, en vocht oppikken.Dat melden Amerikaanse en Koreaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
Slowmotion
De wetenschappers richtten zich bij het vervaardigen van de huid vooral op prosthetische handen. Ze bestudeerden slowmotionbeelden van handen van proefpersonen en stelden vast hoe rekbaar de huid op verschillende plaatsen is. Vervolgens bootsten ze die rekbaarheid na in de kunsthuid door dunne laagjes siliconen aan te brengen op specifieke plaatsen.
Ook de temperatuur van menselijke huid werd nagebootst door een laagje actuatoren in het materiaal te verwerken dat de kunsthuid kan opwarmen.
Vinger
Maar het meest baanbrekend is het netwerk van sensoren dat in de kunsthuid werd verwerkt. Nog nooit eerder werd een kunsthuid ontwikkeld die zo gevoelig is.
Lees hier het volledige artikel.