Darmkanker wordt in verband gebracht met een reeks welbekende risicofactoren, waaronder voeding (rood en bewerkt vlees), overmatig alcoholgebruik, overgewicht (obesitas), een sedentaire levensstijl en roken, maar mogelijks spelen ook andere zaken een rol.
Wat met antibiotica? Kan het toedienen van antibiotica zo storend zijn voor de darmflora (microbiota) dat het de ontwikkeling van colorectale kanker bevordert?
Een Schots team (Universiteit van Aberdeen) analyseerde gegevens van ongeveer twee miljoen mensen, waaronder enkele duizenden die aan darmkanker lijden. Een groot aantal levensparameters werd geanalyseerd en vergeleken, en zo bleek dat een hoge antibioticaconsumptie als kind of jongvolwassene het risico op darmkanker aanzienlijk vergroot. Opvallend is ook dat deze risicotoename het meest uitgesproken is bij mensen jonger dan 50 jaar (+50%) in vergelijking met oudere mensen (+9%).
Dikkedarmkanker treft overigens steeds meer jonge patiënten, vooral in de leeftijdscategorie 40-50 jaar. Veel specialisten pleiten er dan voor de screening uit te breiden tot personen jonger dan 50 jaar (de huidige leeftijdsgrens).
Lees hier het volledige artikel.