Kun je jezelf trainen om lage temperaturen te verdragen?

De een heeft het snel koud, de ander loopt nog in een T-shirt: ‘Maakt uit hoeveel bruin vet je hebt’
Het is plots flink kouder, de verwarming blijft bij sommigen uit en voor koukleumen is dat een marteling. Kun je jezelf trainen om lage temperaturen te verdragen? Of eens een koukleum, altijd een koukleum?

Thermofysiologen Hein Daanen en Boris Kingma geven zes praktische tips om op te warmen.

In deze dagen een warm bed verlaten, een warme douche verlaten, een warm huis verlaten: het klinkt als de hel. Een mens is niet gemaakt om het koud te hebben, als je het ons vraagt. En ook als je het aan de wetenschap vraagt, blijkbaar. Mensen zijn tropische dieren, zegt Hein Daanen, professor thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Voor we 40.000 jaar geleden in Europa terechtkwamen, leefden we in het warme Afrika. En in termen van evolutie is 40.000 jaar heel weinig. Ons lichaam is echt afgestemd op hitte.”

Maar wij leven in Nederland en hier wordt het soms bijtend koud. Voor sommigen onder ons is dat werkelijk pijnlijker dan voor anderen. ,,Iedereen reageert anders op kou”, zegt Boris Kingma, thermofysiologisch onderzoeker bij onderzoeksorganisatie TNO. ,,Zowel wat betreft hoezeer je hersenen het als ‘koud’ ervaren, als hoe je lichaam omgaat met de kou.”

De individuele verschillen kunnen groot zijn, zegt Daanen. ,,Het is een spectrum.” Wel typisch is dat je het het snelst koud krijgt aan je extremiteiten. Denk: handen, voeten, neus. ,,Daar knijpen de bloedvaten in de huid het snelst dicht”, zegt Kingma.

Lees hier het volledige artikel.