Krimpende hersenen bij minder sociaal contact

De hersenen van mensen die zich minder sociaal gesteund voelen, krimpen iets sneller dan de hersenen van mensen die meer sociale steun ervaren. Dat ontdekte Erasmus MC-onderzoeker Isabelle van der Velpen.

Erasmus MC-onderzoeker Isabelle Van der Velpen keek naar het hersenvolume over tijd. Wat bleek? De hersenen van mensen die zich minder sociaal gesteund voelden, krompen iets sneller dan de hersenen van mensen die meer sociale steun ervaarden. Ook keek ze naar het hersenvolume van getrouwde mensen en mensen die nooit getrouwd waren. Getrouwde mensen hadden gemiddeld 8,27 ml meer aan hersenvolume dan ongehuwden. Van der Velpen publiceerde haar bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Met haar onderzoeksmethode probeert Van der Velpen antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat eenzame mensen een grotere kans hebben op dementie. ‘Naarmate je ouder wordt, krimpen je hersenen. Maar bij dementie nemen de hersencellen zodanig af dat het brein niet meer goed kan functioneren.’ Logisch dus, om bij de hersenen te beginnen.

Leefstijl
Maar blijkt uit haar bevindingen dat eenzaamheid dementie veroorzaakt? Zo snel kun je die conclusie niet trekken volgens Van der Velpen: ‘Het zijn aanwijzingen dat je sociale gezondheid invloed heeft op je hersenen, maar voor het aantonen van een causaal verband is verder onderzoek nodig naar de onderliggende mechanismen.

Lees hier het volledige artikel.