*Chondrocyten (*cel die kraakbeen om zich heeft aangemaakt en daar nu door omgeven wordt) geoogst uit de neus kunnen kraakbeenschade in de knie herstellen.
Dat blijkt uit Zwitsers onderzoek dat in The Lancet is gepubliceerd.
Behandeling van kraakbeenletsels is erop gericht het **hyaliene kraakbeen (**kraakbeen opgebouwd door kraakbeencellen) te herstellen, maar de bestaande methoden zijn lang niet altijd succesvol.
Marcus Mumme e.a., verbonden aan het universiteitsziekenhuis in Bazel, hebben een alternatieve route naar herstel ontwikkeld.
In een fase-I-studie maakten ze gebruik van autologe chondrocyten, die ze vervolgens kweekten op een collageen membraan. Bij tien patiënten (leeftijd: 18-55 jaar) hadden ze deze cellen daartoe – via een incisie van Killian – onder lokale anesthesie geoogst uit het ***nasale septum (***neustussenschot) (biopsie van 6 mm in diameter). Na de kweek beschikten ze over een *autograft (*lichaamseigen transplant) die het beschadigde kraakbeen kon vervangen.
Na twee jaar rapporteerden de meeste ontvangers verlichting van de pijnklachten, verbetering van de kniefunctie en een betere kwaliteit van leven. Bovendien was het gegroeide weefsel in compositie gelijk aan het ‘eigen’ kraakbeen.
Lees hier het volledige artikel.