Kraakbeen via kijkoperatie teruggeplaatst

“Al twee jaar had ik last van mijn linkerknie bij het sporten”, blikt Sidney Beltman (19) terug. Haar knie wilde maar niet herstellen. Een MRI-scan wees uit dat het kraakbeen beschadigd was. Zij onderging daarom een kraakbeentransplantatie in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis).

De terugplaatsing van het kraakbeen is onlangs gedaan via een kijkoperatie (arthroscopie), een primeur in Nederland.

Kraakbeentransplantaties zijn sinds voorjaar 2019 weer mogelijk in het ETZ. De orthopedisch chirurgen moesten eind 2016 noodgedwongen stoppen, omdat de firma die de kraakbeencellen in een laboratorium kweekte plotseling niet meer leverde. Gelukkig voor Sidney en andere lotgenoten is er nu een nieuwe leverancier. Daardoor konden de behandelingen worden hervat.

Gezond weefsel
Sidney: “De eerste operatie voor het op kweek zetten van het kraakbeen vond zes weken geleden plaats. De dagen daarna had ik moeite met lopen, maar de pijn vond ik erg meevallen.” Bij deze operatie werd vastgesteld hoe groot de schade aan de knie was en werden losse stukjes kraakbeen verwijderd.

Tegelijkertijd nam orthopedisch chirurg Jacob Caron gezond weefsel weg om nieuwe kraakbeencellen mee op te kunnen kweken in het laboratorium, in combinatie met het bloed van de patiënt. Dit heeft als voordeel dat alleen lichaamseigen stoffen worden gebruikt, waardoor de kans op succes groter is. Na zes weken werd het gekweekte kraakbeen in het Orthopedisch Centrum van locatie ETZ Waalwijk terugplaatst in de knie van Sidney.

Lees hier het volledige artikel.