De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat de uitgaven aan dure geneesmiddelen nog steeds sterk stijgen. Tussen 2014 en 2015 stegen de uitgaven van € 1,74 miljard naar € 1,84 miljard. De cijfers over het jaar 2015 zijn nog niet volledig: de groei kan rond de 6,7% uitkomen.
Dat blijkt uit de Monitor Uitgaven geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg. Deze monitor maakt deel uit van een pakket van maatregelen van de minister van VWS om te zorgen dat dure geneesmiddelen betaalbaar en toegankelijk blijven.
Het gaat om geneesmiddelen die verstrekt worden in het ziekenhuis en zo duur zijn dat ze apart van de behandeling gedeclareerd worden. Dit noemen we een add-on. In 2015 werden zo’n 183.000 mensen behandeld met deze middelen.
De NZa ziet verschillende oorzaken voor de stijging van de kosten. Zo worden nieuwe geneesmiddelen steeds duurder. De eerste jaren nadat een nieuw medicijn op de markt komt stijgen de kosten het snelst. Dat komt omdat het geneesmiddel al snel bij meer indicaties en dus bij meer patiënten wordt ingezet.
Lees hier het volledige artikel.