Kortere hormoonbehandeling na borstkanker

Met een nieuw apparaat, een soort centrifuge, wordt bloed getest van vrouwen die na borstkanker vijf jaar hormoonbehandeling kregen. Omdat hiermee een paar liter bloed getest kan worden, in plaats van 7,5 ml zoals dat nu gebeurt, is de test veel nauwkeuriger dan de huidige methode.

Het apparaat is aangeschaft in het Erasmus Medisch Centrum met een subsidie in het kader van het Josephine Nefkens Personalized Cancer Treatment Program.

Patiënten met niet-uitgezaaide borstkanker krijgen vaak een reeks aan behandelingen: een operatie waarbij de tumor en lymfeklieren worden verwijderd, vervolgens eventueel radiotherapie en vaak ook een chemokuur. Vrouwen met een hormoongevoelige tumor krijgen nadien vaak ook hormonale therapie voorgeschreven. Deze aanvullende therapie moet de kans kleiner maken dat de borstkanker weer terugkomt.

Stefan Sleijfer, internist-oncoloog en afdelingshoofd Interne Oncologie: “We weten dat bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker de kans vrij groot kan zijn dat de ziekte terugkomt. Als je vijf jaar lang hormonale therapie geeft, is die kans een stuk kleiner. Er zijn ook studies waaruit blijkt dat die kans nog kleiner wordt wanneer je tien jaar hormonale therapie geeft.”

Lees hier het volledige artikel.