Onderzoek naar fitness voor de ademspieren.
IC-patiënten die kunstmatig worden beademd gebruiken hun ademspieren niet, waardoor die verzwakken. Daardoor liggen patiënten mogelijk langer aan de beademing en moet een deel na het afbouwen van de beademing soms opnieuw beademd worden.
In internationaal verband onderzoekt het Radboudumc met andere centra of elektrisch stimuleren van de ademhalingsspieren helpt bij het korter en minder vaak opnieuw beademen van patiënten.
Spieren slinken als je ze niet gebruikt. Dat geldt voor spieren van armen en benen, maar ook voor de ademhalingsspieren. Een patiënt die op de Intensive Care (IC) een tijd is beademd, gaat op een gegeven moment weer zelf ademen. “We halen dan het buisje uit de keel en daarna moet de patiënt het weer zelf doen”, zegt hoogleraar en afdelingshoofd IC Leo Heunks. “Maar bij ongeveer 1 op de 5 patiënten lukt dat niet. Dan brengen we ze weer in slaap en plaatsen opnieuw een beademingsbuisje.
Natuurlijk wilden we weten waarom het zelfstandig ademen bij deze patiënten niet lukt. Toen we dat onderzochten leek het vooral te komen doordat patiënten niet krachtig genoeg kunnen uitademen en hoesten. In dat geval lopen de longen langzaam vol met slijm en spuug en moet de patiënt weer aan de beademing. Verzwakte ademhalingsspieren lijken dus het probleem.”
Lees hier het volledige artikel.