Om mensen met slikproblemen te helpen om goed te blijven eten en (weer) plezier in lekker eten te krijgen, ontwikkelde diëtist Joëlle Hagen van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) samen met haar collega’s van logopedie en een chef-kok kookboek: FIJN! Dit gratis online kookboek is praktisch voor patiënten, zorgverleners en instellingskoks.
Verschillende voedingsdiktes
Het boek bevat 17 lekkere alledaagse gerechten, zoals kabeljauwfilet met aardappelpuree, salade caprese en wentelteefjes met appel en kaneel, die goed door te slikken zijn op verschillende niveaus van dikte. Handig voor diëtisten: bij elk recept staat de dikte van de voeding staat aangegeven in een IDDSI level (International Dysphagia Diet Standardization Initiative).
In het boek staan recepten voor IDDSI level 4 (zeer dik vloeibaar/gladgemalen) en 5 (fijngemalen en smeuïg). Het kookboek geeft uitleg over de verschillende IDDSI-levels en toont hoe je kunt testen in welk level een gerecht valt. Het kookboek biedt verder inspiratie en adviezen over hoe je een maaltijd kunt aanpassen qua consistentie, zodat iedereen aan tafel hetzelfde kan eten.
Lees hier het volledige artikel.