Kniedistactiebehandeling Artrose in ziekenhuizen

Er is jarenlang in geïnvesteerd: onderzoek naar kniedistractie bij mensen met ernstige knieartrose. Daaruit kwamen veelbelovende resultaten. Die resultaten hebben er nu toe geleid dat de ingreep in verschillende ziekenhuizen zal worden toegepast in een nieuw studieverband bij patiënten onder de 65 jaar. Daarmee moet straks het definitieve bewijs worden geleverd dat kniedistractie voor deze jongere doelgroep een geschikte behandeling is om een knieprothese nog vele jaren te kunnen uitstellen.

Wat is kniedistractie?
Laten we nog even uitleggen wat kniedistractie ook alweer is. Het is een behandeling waarbij een frame op het been wordt geplaatst, de zogenaamde kniedistractor. Met dat frame wordt gedurende ongeveer zes weken ruimte gemaakt in het kniegewricht, waardoor de gewrichtsoppervlakken van onder- en bovenbeen elkaar niet raken. Hierdoor schuurt het beschadigde kraakbeen niet langer over elkaar tijdens lopen of andere beweging.

Wat kniedistractie zo bijzonder maakt is, dat het zorgt voor herstel van kraakbeen. Tijdens kniedistractie ontstaan de juiste omstandigheden in de knie waardoor kraakbeen terug kan groeien.
Kniedistractie kan artrose niet genezen, maar het resulteert wel in afname van klachten als pijn en stijfheid. Uiteindelijk zal het herstelde kraakbeen ook weer slijten. Maar het duurt gelukkig wel vijf tot tien jaar voordat mensen weer klachten krijgen.

Kom jij in aanmerking? Meld je dan aan!

Lees en voor aanmelding het volledige artikel.