Knie- en heupartrose komen vaker voor dan gedacht

Realistische inschatting is essentieel voor een duurzaam zorgsysteem.
Huisartsen zien twee keer zoveel patiënten met knie- of heupartrose dan bekend was via de reguliere meetmethode. Hierbij worden de patiënten geteld bij wie de officiële code ‘artrose’ is geregistreerd, door hun huisarts, in hun elektronisch patiëntendossier.

Nivel-onderzoeker Ilgin Arslan laat in haar promotieonderzoek zien dat het aantal artrosegevallen bij de huisarts op twee keer zo hoog uitkomt door ook te zoeken in aantekeningen van notitievelden in elektronische patiëntdossiers, dus niet alleen de officiële registratiecodes. Haar bevinding benadrukt het belang om knie- en heupartrose hoger op de Nederlandse gezondheidsagenda te zetten, om zo het zorgsysteem duurzaam te maken en te houden. Arslan promoveerde op 1 november op dit onderzoek, aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam.

Artrose in de knie of heup is een veelvoorkomende chronische aandoening. Het brengt hoge zorgkosten en ziektelast met zich mee. Het aantal mensen dat knie- of heupartrose heeft, wordt gemeten aan de hand de registratiecodes voor artrose die huisartspraktijken vastleggen in de elektronische dossiers van hun patiënten. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat niet alle patiënten met knie- of heupartrose in hun dossier de registratiecode ‘artrose’ krijgen, waardoor het lastig is hier zorgbeleid op in te richten.

Lees hier het volledige artikel.